De 7 Richtlijnen
may 2019
De 7 richtlijnen om een duurzaamheidsbeweging te leiden
1 Begin bij jezelf. Zoek diep in je groene hart en vindt daar een liefde voor de aarde. Laat je leiden door die liefde en neem aan dat de rest van de bevolking exact hetzelfde voelt. Gefeliciteerd, je hebt je beweging zojuist bestaansrecht gegeven.
2 Duurzaamheid gedijdt alleen op de juiste plek. Jouw toekomstige volgelingen hebben een grote voorkeur voor klimaat-neutrale werkplekken. Zij zitten het liefst op afgedankte pallets en drinken uit gebarsten mokken. (De splinters houden hen scherp). Heb je dit geregeld, vul dan de werkplek met palmen en andere tropische planten. Deze komen hier niet van nature voor, maar ze zijn wel groen, net als jouw hart.
3 Nu komt het erop aan om je doelen te formuleren. Wees hier niet te bescheiden in, de aarde redden doe je immers niet alleen. Begin bijvoorbeeld met 'bewustwording'. Wist je al dat de Christelijke missionarissen ook gedrag veranderden door mensen bewust te maken?
4 Maak jezelf vertrouwd met het duurzaamheids-jargon en denk altijd en overal in termen van 'het systeem'. Een handige vuistregel is om alle afwezige mensen te reduceren tot een vage term: 'bestuurders', 'multinationals', 'politici' en vooral 'de witte man'.
5 Om het systeem echt te kunnen doorgronden zullen jij en je volgelingen constant moeten brainstormen. Omring jezelf met borden, diagrammen en post-its en schrijf iedere vijf minuten minstens één van deze woorden op: footprint, transitie, stakeholder, decentralisatie, up-cycling en zero-waste.
6 Wanneer jullie discussie over het chloor-gehalte van de post-its weer eens dreigt vast te lopen, gebruik dan het tover-woord. Sta op van je pallet en schrijf als een echte CEO het woord 'Lokaal' midden op het bord. Want wie vind lokale post-its nou geen goed idee?
7 Blijf gedurende het hele proces dicht bij jezelf en je groene hart. Het opzetten van een werkgroep om lokale kranten tot post-its te verknippen gaat ongetwijfeld voor veel bewustwording zorgen.